Στις μέρες μας όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί μέσω μίας παρένθετης μητέρας.

Παρένθετη είναι η γυναίκα η οποία δανείζει την μήτρα της στο ζευγάρι με σκοπό να κυοφορήσει το παιδί τους.

Ουσιαστικά ο εμβρυολόγος και ο γυναικολόγος του ζευγαριού αφαιρούν από την σύζυγο το ωάριο και εν συνεχεία το γονιμοποιούν με το γενετικό υλικό του συζύγου της. Εν τέλει το έμβρυο τοποθετείται από τον γυναικολόγο στην μήτρα της παρένθετης μητέρας και εφόσον αυτό εμφυτευτεί τότε σε εννέα μήνες η παρένθετη μητέρα θα φέρει στον κόσμο το παιδί του ζευγαριού .

Έτσι λοιπόν με την εξέλιξη της Ιατρικής ζευγάρια όπου η σύζυγος δεν δύναται να συλλάβει ή να κυοφορήσει μπορούν να ζητήσουν από μία παρένθετη μητέρα να το πράξει για αυτούς δίνοντας του έτσι αυτό το θείο δώρο.

Η Κυπριακή Νομοθεσία αναγνωρίζει ως μητέρα του τέκνου την γυναίκα από το σώμα της οποίας έχει εξέλθει το τέκνο.

Μέχρι πρότινος η διαδικασία απόκτησης τέκνου με παρένθετη μητέρα δεν ρυθμιζόταν ,πολύ πρόσφατα όμως με την εφαρμογή του Περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμου του 2015 το Κυπριακό Δίκαιο ρυθμίζει την διαδικασία απόκτησης τέκνου με παρένθετη μητέρα με ένα πιο φιλελεύθερο θα λέγαμε τρόπο από αυτόν των περισσότερων κρατών.

Στην ξεχωριστή μας σελίδα ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΩΤΗΤΑ θα βρείτε αναλυτικά την νέα νομοθεσία υπό τύπο ερωτοαπαντήσεων